csütörtök

Az a bizonyos "HATÁRIDŐ"

Rendelj hozzá határidőt!

Megvannak az elérendő céljaid, szépen fontossági sorrendbe állítva. Elgondolkodtál azon, hogy miként is nézzenek ki ezek a célok, „kibontottad” őket és a lehető legpontosabb képed van arról, hogy hogyan fog kinézni mikor meglesz.

És most jön az a fejezet, melynél sokan elhullanak, nem csinálják meg. Ez pedig határidő hozzárendelése céljaidhoz. El kell döntened, hogy mikorra akarod elérni az adott célt, egy hónap, fél év, egy év, öt év.

Sokan azért nem tűznek ki időpontokat céljaik elérésére, mert attól félnek mi lesz, ha nem valósul meg a cél a kitűzött időpontra. Hát semmi, könyörgöm, semmi, akkor módosítasz rajta, de ha nincs időpont nincs is min módosítani.


Tipp: A hosszabb lejáratú terveket kisebb részekre kell bontani, minden résznek kell, hogy legyen egy határideje, könnyebb korrigálni még az elején, jobban átlátható a dolog.

Természetes, hogy ezzel is lesz egy kis dolgod, neki kell ülni és megtervezni a célhoz vezető utat, fel kell mérned mire lesz szükséged, ahhoz hogy elérd. Ha pénzre, mennyire? Ha valami készség elsajátítására, mennyi idő alatt lehet azt elsajátítani? Mérd fel, hogy amennyiben semmi sem változik jelenlegi életviteledben, van-e rá esély, hogy elérd célod?

Például ha meg akarsz tanulni három idegen nyelven beszélni a következő két évben, találnod kell naponta fél óra szabadidőt. Lehet, hogy ehhez le kell mondanod valamelyik eddig nézett TV műsorodról, vagy valami másról. Pénz is kell, nyelvkönyvre, nyelvtanárra, ha van oké, ha nincs meg kell keresni.

Nehéz? Persze, hogy az, ki mondta, hogy könnyű az élet? Nézz a célodra és kérdezd meg magadtól: „megér ez nekem ennyit?” ha IGEN a válaszod, csapj a lovak közé.

„Tegyél meg ma olyan dolgokat, melyeket mások nem tesznek meg, hogy holnap legyenek olyan dolgaid, melyek másoknak nincsenek meg”

Nincsenek megjegyzések: