kedd

Karácsonyi költekezés (tanulságos és igaz történet)

  
Vannak akik megtervezik az évet, vannak akik meg csak úgy sodródnak az eseményekkel, mit gondolsz kinek van több pénze?

A karácsonyi készülődések idejében láttam egy műsort a TV-ben (ritkán nézem, de ez épp érdekelt). Arról volt szó, hogy néhány olyan családnak, amely elég szűkös anyagi körülmények között él, családi gazdálkodást segítő szakember segített megtervezni a bevásárlásokat, köztük az ajándékokét is.

Azzal kezdte, hogy kifaggatta a család felelős vezetőjét (feleség), hogy mennyi pénzt tud összesen karácsonyi ajándékvásárlásra költeni. Ezután személyre szólóan lebontották a költségkeretet. Nem mindenkire jutott azonos összeg, számos szempontot figyelembe vettek, ezeket most nem részletezem.

Természetesen a fenti kalkuláció során azt is meghatározták, hogy kb. mi legyen az ajándék, (játék, ruhanemű, könyv, műszaki cikk vagy egyéb).

Ezután elindultak bevásárolni, az áruházakban óriási választék és csábító kedvezmények fogadták őket. Papírral a kézben járkáltak és keresték a megfelelő árucikket. A csábító ajánlatok nem egy esetben nagyobb összeg elköltésére sarkallták volna az asszonyt és ha nincs mellette a segítő, el is  csábult volna és hamar felborult volna a költségvetés.

Azonban a segítő nem engedett semmi túlköltekezést, a megállapított és leírt keretbe be kellett illeszkedni. Ha nem volt megfelelő árfekvésű termék, mentek tovább.

A vége az lett, hogy a család minden tagja megkapta az eltervezett ajándékot, és még egy kicsivel kevesebb pénz is fogyott, mint amit tervbe vettek. Ha nem lett volna a szigorú segítő, az asszony mellett, akkor biztos kifutott volna a keretből és valakinek nem jutott volna ajándék, vagy pedig meg kellett volna növelni keretet, valószínűleg hitel segítségével.

Két tanulságot emelnék ki:

A pontos tervezésre fordított idő meghozta az eredményt. Ha nem ültek volna le papírral, tollal és vesznek számba minden körülményt, nem lehetett volna beosztani a költségkeretet.

A terv szigorú betartása is elengedhetetlenül fontos eleme volt ennek a bevásárlási akciónak. Nem elég ugyanis megtervezni, végre is kell hajtani a tervet. Szigorúan és következetesen.

Miért írtam le ezt a kis történetet? Hogy jön ez a TNI-hez?

Egyszerű a válasz, mert itt is meg kell tervezni a teendőket ahhoz hogy pl. a következő karácsonyi bevásárlásra többet költhessünk szeretteink megajándékozására, vagy hogy együtt utazzunk jövőre a nemzetközi konferenciára az USA-ba.

A másik hasonlóság a kitartás, hiába a legjobb terv, ha nem valósul meg, eredmény sem lesz. Ha már megtervezted, akkor hajtsd is végre szigorúan és fegyelmezetten. Ha úgy érzed egyedül nem megy, kérj segítséget.

Nincsenek megjegyzések: