csütörtök

Tedd fontossá álmaidat Jim Rohn 5.rész


Legyenek MERÉSZ céjaid, vagyis:
Mérhető
Elérhető
Racionális időn belüli
Életszerű
Specifikus.
Specifikus: a célok nem lehetnek homályosak. A nem egyértelmű célból nem egyértelmű eredmények születnek. A befejezetlen célokból pedig befejezetlen eredmények.
Mérhető: mindig mérhető célokat tűzz magad elé. Pontosan mérhetőeket, hogy a specifikusság alapelvét is szem előtt tartsuk.
Elérhető: az egyik végzetes dolog, amit jó szándékú emberek elkövetnek, hogy olyan magas célokat tűznek maguk elé, amiket nem tudnak elérni.
Realisztikus: a szó jelentése a „valóság” szóhoz nyúlik vissza. A cél olyasmi legyen, amiről elvárható, hogy valósággá válik. Hinned kell, hogy, még ha rendkívül nehéz is, de teljesíteni tudod a célt. Még azt is mondhatod, hogy ehhez x, y vagy z dolgot meg kell tenned, de akkor is: legyen teljesíthető. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy nem lehet valami nagy célod, de legyen realisztikus.
Racionális idejű: minden célnak szabj meg egy időkeretet. Szerintem az egész élet sokkal produktívabb, ha időkereteket szabunk meg. El tudod képzelni, mennyi halogatás lenne a világon, ha az emberek sohasem halának meg? Soha nem fognánk hozzá semmihez, mindig későbbre halasztanánk. A jó célok egyik jellemzője, hogy van végük, hogy van egy határidő, amire teljesíteni kell.
Elkezdesz dolgozni rajta, mert látod a végét. Ahogy telik az idő, dolgozol rajta, mert nem akarsz elmaradni. A végén pedig még szorgalmasabban dolgozol, mert közelít a határidő. Az is előfordulhat, hogy egy nagyobb cél kisebbekre kell bontani, belátható időkeretekkel. Ez teljesen rendben van. Tűzz ki kisebb célokat, és valósítsd meg őket a maguk idejében.

Nincsenek megjegyzések: